home / blog / podcasts / videos / notes / photos / about / more
,

"Islamic State militants in Iraq have ordered that all women between the ages of 11 and 46 undergo female genital mutilation, a UN official has said." http://rte.ie/news/touch//2014/0724/632828-islamic-state/

14 Replies

,

"Some bloggers" apparently include world-renowned experts on this kind of thing. It would also be a bit strange for a hardcore islamist organization to prescribe something that has no connection to Islam whatsoever. http://www.dn.se/nyheter/varlden/pabud-om-konsstympning-kan-vara-falskt/

,

I found different sources for this claim so I assume sadly yes http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28466434 and the "Some bloggers suggest that the edict, or fatwa, may be a fabrication aimed at discrediting Isis.” doesn’t give much hope, bloggers suggest a lot of things every day.

,

Jag är ingen expert men “no connection to islam whatsoever” och “Omskärelse är förbjudet inom islam” låter inte rimligt. Läser man bara lite om det då inser man att det fins allt från förbjuden till obligatorisk, beroende på var man bor som muslim. Och då även protestanter och katoliker gör det och begrundar det med sin religion då kan vi konstatera att om folk är beredda att tro på en orimlig konstighet då är det mycket enklare att övertyga de om en annan med. Men ja, det kan mycket väl vara propaganda från deras motståndare, det är sant.

,

Kvinnlig könsstympning är geografiskt/kulturellt betingat snarare än religiöst. Sen att det finns puckon som sitter och utropar att det har med islam att göra... vad ska man göra åt det mer än att förneka det? Kan jämföra det med kristna som är anti-homosexuella, och menar att Gud hatar homosexuella. De kristna som är anti-hbtq kan ju knappast påstås vara representativa för kristendom!?

,

Läser man bara lite om det ser man, som Viktor påpekar, att könsstympning inte har någonting alls med islam att göra, annat än att de två ibland förekommer i samma områden. I vissa kristna delar av Afrika mördas folk med albinism för sina kroppsdelar som tydligen ska vara magiska, det betyder inte att kristendomen har någonting med albinojakt att göra.

,

finns ingenting som heter obligatorisk omskärelse för kvinnor inom islam. innan man ska ge ett bestående om ett visst religion behöver man gå till religion behöver man gå till religionen källor, i detta fall Quranen och prophetens ord inom islam. Och där står det absoult ingenting om omskälese för kvinnor. det är snarare mer vikt som läggs på att det är förbjudet att skada kroppen, och då omskärelsen, som det utförs nu på kvinnor, skulle innebära en skada och att ta bort kvinnans rätt till sexuellt njutning så e det förbjudet, då islam nämnde kvinnans rätt till njutning

,

ISIS förnekade påståendet om att DE sa det. Inte för att jag bryr mig mycket eller tror på vad de håller på med. Men har man en nyhet kan man ha fortsättningen. http://www.dn.se/nyheter/varlden/pabud-om-konsstympning-kan-vara-falskt/

,

Det kan inte vara min uppgift att bestämma vem som är riktig katolik/hindu/muslim/budhist/pastafarian eller inte, oavsett vem jag frågar kommer de peka på den andra gruppen som gör tvärt om att de är inte de riktiga. Och det fins en anledning för det, alla kan interpretera alle de skrifter som de själv vill. Jag är övertygat om att det inte spelar någon roll för de albinos Anton pratar om, eller de tjejer som måste undergå proceduren, om det är pga lokala gamla myter eller nya myter som kom med religionen de har just nu att de måste lida. Liksom jag kan de antagligen inte heller skillja mellan de två. Men vi pratar (igen) om två helt olika saker och förbi varandra.

,

Anledningen till att jag och andra gnäller är att det är viktigt att hålla isär vad en religion står för och vad vissa av dess anhängare håller på med. Muslimer lever i en väldigt utsatt situation i stora delar av världen, inklusive Sverige. Då är det inte särskilt lyckat att sprida myter om att islam skulle stå för en drös hemska beteenden som i själva verket är lokala företeelser på landsbygden. Om vi helt plötsligt började sprida rykten om att alla kristna misshandlar sina barn, hatar homosexuella eller bränner Harry Potter-böcker på bål skulle många kristna troligtvis ta ganska illa vid sig, och vem som helst förstår att det vore både korkat och elakt att göra detta. Tyvärr verkar inte samma eftertänksamhet gälla alla religioner.

Have you written a response? Let me know the URL:

There's also indie comments (webmentions) support.