home / blog / podcasts / videos / notes / photos / about / more

"Cocain becoming more common in Varberg" this is the small city i live in here at the swedish west coast. That's the headline in our local paper this morning.

Published by

28 Replies

,

Ok hittade artikeln online ocksÄ http://www.hn.se/%C3%A5sikter/ledare/p%C3%A5-fel-v%C3%A4g-i-varberg-1.5201782 Den som skrev den bodde skÀmmas. Hela artikeln Àr fullt med uppenbara lögner. Tror personen verkligen att det Àr rÀtt vÀg att ljuga för att fÄ personer som anvÀnder det. Jag tror det leder till det som Àr exakt tvÀrt om att man inte tror pÄ de andra som visar upp fakta heller. Och det Àr inte ens en insÀndare men autorn Àr en av HN:s journalister.

,

Referenser till de studier som pÄvisar att cannabis gör dig dum i huvudet 2001 https://fof.se/cannabis 2003 http://www.pnas.org/content/109/40/E2657/1.full Hittar ingen dagsaktuell forskning i omrÄdet. Dock Àr jag mer orolig för en kollega som dricker Àn en kollega som röker pÄ. Jag Àr mer avig till folk som röker cigaretter Àn de som röker cannabis.

,

Och det Àr oförklarlig för mig att man kan skriva en sÄdan artikel utan att nÀmna de droger som dödar mÀst mÀnniskor i sverige.

,

DÄ har du inte letat sÄ noga. Bevisad möjlig skada pÄ hjÀrna som befinner sig i utvecklingsstadie (upp till senast 24 Är) , efter det finns inga bevis pÄ skador, snarare tvÀrt om.

,

nej, jag gjorde en snabb google sök. FrÄgor kring droger intresserar mig inte tillrÀckligt mycket för att orka göra research

,

Det Àr en ledare i tidningen. Det Àr ju en reflektion av de Äsikter som tidningen stÄr för och ska nog ses som en debattartikel / insÀndare fast med mer pondus. Hennes sprÄk Àr ju inte sakligt ens.

,

ÄndĂ„ gör du en sökning och lĂ€gger ut en bullshit lĂ€nk som Ă€r 17Ă„r gammal. Om du inte bryr dig sĂ„ Ă€rligt talat, hĂ„ll kĂ€ften.

,

Wow, vi försöker hÄlla en viss diskussionsniveau hÀr Marcus, det Àr onödig och kontraproduktiv att börja anvÀnda agressiva uttryck som "hÄll kÀften", det dödar all diskussion direkt.

,

Sökte vidare pÄ den "forskning" den sidan hÀnvisar till och "forkningen" (inga kliniska tester utan bara sociala studier) handlar just om ungdomar, inte vuxna. Precis som jag skrev hÀr ovan, upp till 24. Tycker alltid att det innehÄller en massa underluga faktafel. Exempelvis, hur kan man ha "sviter" av nÄgot som redan gÄtt ur kroppen (flera veckor)? Vidare, den sociala delen, som Àven den utmÀrka polisen (lÀs okunniga tjÀnstemanen) pekar pÄ (inkörsport till tyngre droger) Àr ju enbart för att dessa brukare blir placerad i ett fack. Legalisera för tusan, plocka 100-tals miljoner ifrÄn gÀngverksamhet och inbringa skatter. Bli av med stigmatisering om att en cannabis brukare Àr knarkare. Narkotikapolitiken i Sverige Àr lika efterbliven som vapenlagarna i USA.

,

Hade gÀrna hÄllt en hög nivÄ om argumentationen inte varit att komma med falsk information och vid ifrÄgasÀttande fÄ svaret att vederbörande inte bryr sig, dvs inte bryr sig om att det sprids lögner. I det fallet stÄr jag fast vid att tycka att man ska hÄlla kÀften.

,

Det finns en hel del forskning inom omrÄdet dock ingen svensk för I Sverige behandlas narkomaner inte som nÄgon som behöver vÄrd utan som brottslingar. Och att cannabis Àr en utmÀrkt medicin Àr mindre viktigt Àn att hÄlla fast vid en inarbetad uppfattning baserad pÄ fantasier. Finns en massa pÄgÄende studier i bl.a Holland, Portugal, Storbritannien, USA, Frankrike etc. Och den "forkning" som kommit ifrÄn Sverige Àr sÄ lÄngt ifrÄn forskning det gÄr, det har enbart varit lobbyismverksamhet ifrÄn bl.a can (som lÀnken Kim skickade) och sober förlag som spridit direkta lögner sedan 70-talet (som Richard omnÀmner i sin status)

,

Men alltsÄ.. jag skriver ju att det inte finns dagsaktuell forskning i omrÄdet. Och jag ville mest pÄvisa absurdumet i att inte finna mer forskning vid en google sökning. Och att publicera gammal forskning visar ju ÀndÄ pÄ att Àmnet inom forskningsvÀrlden kanske inte Àr sÄ aktuellt? Inte att det Àr falsk information? OcksÄ: folk kan vÀl gÄ in och lÀsa lÀnkarna pch bilda sin egna uppfattning? TyvÀrr vill jag inte hÄlla kÀften. Men det Àr trÄkigt att Jeena ska behöva agera moderator i sitt egna kommentarsfÀlt. Vi Àr ju ÀndÄ alla vuxna.

,

Jag menar inte allmÀn forskning om cannabis utan det som sÀgs i artikeln att cannabis gör dig dum i huvudet. Jag hittade endast det som jag lÀnkade men Äterigen, anstrÀngde mig inte sÄ mck. AllmÀnt om cannabis finns det ju massa forskning. Men aja. SÀtter punkt nu. För min del iaf :-)

,

Och min poÀng Àr att det Àr total gojja som baseras pÄ, tja, fantasier. Ha en go dag Karolina Lioliou och förlÄt om jag gick lite hÄrt Ät dig, Àr hyfsat engagerad i frÄgorna och blir upprörd nÀr falska argument förs fram som "fakta".

,

Tröskeln var rÀtt hög... MÄnga studier kom inte med dÄ det antingen var för smÄ grupper eller ej vedertagna vetenskapliga metoder... Tina har fÄtt pÀrmen som jag skrev ut sÄ lÄna den av henne. Tror det var det mesta.

,

Tycker inte artiklarna var sĂ„ illa. Speciellt med tanke pĂ„ nĂ€r som Ă€r skrivna... (skummade bara igenom dom och tĂ€nker inte ge mig in i nĂ„n lĂ€ngre debatt). Numera finns det dock bĂ€ttre forskning.. Bl a vet man att ev negativa effekter normalt sett gĂ„r över en tid efter avslutat bruk. Men det Ă€r ju ocksĂ„ klart att psykologiska och psykosociala effekter kan ta mycket lĂ€ngre tid att lĂ€ka Ă€n det tar för de verksamma Ă€mnena att gĂ„ ur systemet dĂ„ det handlar om förĂ€ndrade tankebanor och smĂ„ rubbningar i belönings- och varningssystemen i hjĂ€rnan. EU slĂ€ppte för nĂ„gra Ă„r sedan en samling av i stort sett alla vetenskapliga rapporter och studier som gjorts i Europa. Tror det var nĂ€rmare 2000 sidor att skriva ut. 🙂

Have you written a response? Let me know the URL:

There's also indie comments (webmentions) support.